KONKURRENCEMENNESKE PÅ GODT OG ONDT

september 26, 2016
laursencoaching

 

Om jeg kan lide at vinde? Oh yes, jeg elsker at vinde! Og det gælder på næsten alle livets områder. På godt og ondt. Det er en af mine største drivkræfter og samtidig en del af mig selv, som kan spænde ben for mig, hvis ikke jeg er opmærksom.

Jeg har ikke et problem med at tabe i kortspil, brætspil eller sjove konkurrencer til sociale arrangementer. Det betyder dog ikke, at jeg ikke elsker, når jeg vinder, men jeg smiler stadig og er glad, selvom jeg ikke står øverst på vinderskamlen i de situationer.

Ærligt, så handler det om, at jeg lige tager en snak med konkurrencemennesket i mig, inden vi går i gang, og jeg minder mig selv om, at det bare er for sjov (og at det er super pinligt at blive sur over at tabe i sådanne situationer!).

For ja, jeg kan da sagtens huske en aften på Borneo tilbage i maj, hvor jeg var underviser for HöjskolenDK og vandt en beer pong-konkurrence sammen med en af eleverne. Vi råbte begge ”yeees” med armene over hovedet, hvorefter han løftede mig op, og vi lignede nogen, der lige havde vundet en OL-medalje (det føltes også lidt sådan).

Okay. Jeg elsker at vinde! Når jeg beslutter mig for, at nu går jeg efter sejren, så bliver jeg målrettet og vil gøre alt for at vinde. Og så kræver det lige en ekstra dyb indånding, hvis det ikke sker.

Jeg har en ekskæreste, som ikke var så god til at trække vejret en ekstra gang. Det viste sig blandt andet, da vi spillede kort på vej hjem i flyet fra en ferie i Marokko – jeg vandt (yeees), og han smed hele kortspillet ned ad gangen i flyet. Da han måtte kravle rundt og samle kortene op igen, tænkte jeg: ”Pinligt. Godt, det ikke er mig”. Bagefter sad vi og sagde ikke så meget. Jeg turde ikke sige noget. Den følelse kender du måske, hvis du har spillet med nogen, som er dårlige til at tabe? Andre, som vel går under betegnelsen dårlige tabere, vælger helt at undgå at spille, fordi det ødelægger deres dag.

Nå, hvordan bruger jeg så mit indre konkurrencemenneske til at opnå mine drømme og mål? Når jeg virkelig beslutter mig for noget, så er jeg villig til at kæmpe for det, fejle for at lære og kaste mig ud i noget uden at vide, hvad der venter lige om hjørnet. I de situationer er mit fokus på det, som er inden for min kontrol i stedet for alle de ting, der er uden for min kontrol. Ligegyldigt hvad der sker, og hvad eller hvem vi møder på vores vej, så er der altid en del, som er inden for vores kontrol – vores tanker, følelser og handlinger. Når vi glemmer det, ender vi ofte med at beklage os og bekymre os – altså når vores fokus er på det, der er uden for vores kontrol. Når du handler på det, som er inden for din kontrol, får du indflydelse på resultatet. Vi kan aldrig sikre os et bestemt resultat, men vi kan bruge det, vi har, til at gå efter det, vi ønsker.

Det er ikke nødvendigvis slutresultatet, som afgør, om jeg vinder og kan fejre mine sejre. Den største sejr for mig er, når jeg glemmer alt om drømme, målsætninger og handlingsplaner, og blot koncentrerer mig om at gøre mit bedste lige nu og her. Det er der, jeg præsterer bedst. Og den positive effekt bliver jo så også, at jeg skaber de bedste muligheder for netop at nå mine drømme og mål. Men er mit fokus konstant på fremtiden, så glemmer jeg at nyde det, der er lige nu og her. Det er ikke ”enten eller”, det kan sagtens være ”både og” – og det er dér, jeg mener, at mit konkurrencemenneske skal tæmmes. Så det ikke handler om at blive så ensporet fokuseret på at opnå det ene specifikke mål, at jeg måske slet ikke ser alt det, der er lige omkring mig.

– Kathrine

14489675_10154549995342292_978699389_o

No comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *