Laursen Coaching

Mentaltræning - øvelser til sportsudøvere

Er du interesseret i mentaltræning og vil du have konkrete øvelser, der kan gøre dig stærkere mentalt og sportsligt? I denne artikel deler jeg 7 mentaltræningsøvelser med dig.

Øvelserne nedenfor med mentaltræning er til inspiration og er sat ind i tilfældig rækkefølge.

Mentaltræningsøvelse: Successtrategi

Din personlige successtrategi indebærer fire elementer, der har direkte effekt på din evne til at toppræstere: dine tanker, dit fokus, dine følelser og dine handlinger.

Med successtrategien lærer du at lave din egen mentale strategi, der sætter dig op til succes og hjælper dig til at toppræstere og til at holde et højt niveau – selv på dine dårlige dage.

Når du laver øvelsen skal du tænke tilbage på sidste gang, du toppræsterede. Din hjerne kopierer nemlig samme adfærd hver gang du gør det godt. Det samme gælder, når du underpræsterer. Din opgave er derfor at knække koden til hvordan din automatiske adfærd ser ud, når du toppræsterer.

Download mentaltræningsøvelsen her: Successtrategi

Udfyld henholdsvis områderne dine tanker, dit fokus (det du ser), dine følelser og dine handlinger imens du tænker tilbage på sidste gang du toppræsterede. Hvad tænkte du? Hvor var dit fokus? Hvilke følelser havde du i kroppen? Hvad gjorde du (ofte sportsligt)?

Når du har lavet din Successtrategi er opgaven, at begynde at bruge den til træning og kampe/konkurrencer. Inden du tager afsted finder du din Successtrategi frem og gennemgår den. Tag dig god tid. Herfra er det dit ansvar at tænke, fokusere, føle og gøre præcis som du har beskrevet.

Der vil være træninger og kampe/konkurrencer, hvor du kommer til at bevæge dig væk fra din Successtrategi og måske begynder at tænke mere negativt og holder dig tilbage. Ud af de fire elementer i din successtrategi er dine tanker og dine følelser de sværeste at ændre hurtigt. Så snart du bliver bevidst om at du har glemt din plan, skal du derfor sørge for at blive ved med at fokusere og handle som beskrevet i Successtrategien. Gør du det, så vil dine tanker og følelser stille og roligt følge med.

Læs mere om hvordan professionel fodboldspiller Sara Holmgaard bruger sin Successtrategi i vores samarbejde her
Få forklaret mentaltræningsøvelsen med undertekster her

Sara Holmgaard
Fodbold

Mit samarbejde med Kathrine har gavnet mig både på og uden for banen. Jeg er blevet mere bevidst om mig selv og lært, hvor vigtigt det er, at kunne fokusere på de rigtige ting I træning og kamp, så man hele tiden har fokus på sin udvikling. Derudover er Kathrine en god sparringspartner at have i sin hverdag, som er fyldt med pres og forventninger som sportsudøver. Mentaltræning er en investering, jeg klart kan anbefale og som vil være nyttigt for alle, uanset hvilken karriere man har.”

Mentaltræningsøvelse: Gameplan

Denne øvelse hjælper dig med at forberede dig og sætte dig op til kamp/konkurrence. Med din egen Gameplan kan du spille med et konstant højt niveau hvor du hverken under- eller overpræsterer uanset hvilken modstander du står overfor.

Download mentaltræningsøvelsen her: Gameplan

Udfyld din Gameplan dagen før kamp/konkurrence eller tidligt på kampdagen. Det er meningen, at du skal lave en ny Gameplan til hver kamp og ikke genbruge en tidligere version.

Hvad skal dit personlige mål være for denne kamp? Vælg et mål, der er inden for din kontrol. Vælg herefter tre fokuspunkter/handlinger, som understøtter dig i at få succes med det overordnede mål, du har valgt.

Det næste step relaterer sig til Successtrategien, som du finder i øvelsen ovenfor. Hvilke punkter har du brug for at fokusere på for at give dig selv de bedste mentale forudsætninger for at præstere dit bedste?

Din opgave er nu at holde dig til din Gameplan før og under kampen.

Læs mere om hvordan professionel fodboldspiller og landsholdsmålmand Lene Christensen bruger sin Gameplan i vores samarbejde her

Mentaltræningsøvelse: Positivt mindset

Dine tanker og dit sprog sætter gang i forskellige hjerneprocesser og har direkte indflydelse på din evne til at være positiv.

Men, det er ikke ´bare at tænke positivt”. Vil du blive bedre til at fokusere på dine grønne (positive) tanker og mindre på dine røde (negative) tanker?

Så kan du læse en artikel med 3 øvelser til et positivt fokus her

Og vil du at høre hvordan professionel fodbold- og landsholdsspiller Sara Thrige arbejder med sine tanker i vores samarbejde kan du læse med her

Vil du også være mentalt stærk?

Mentaltræningsøvelse: Træningsevaluering

Er du interesseret i at holde øje med din udvikling? Eller har du tendens til at være hård ved dig selv?

Så er det en god idé at evaluere dine træninger så du får et realistisk billede af hvad der er gået godt, hvilke forbedringsmuligheder der er og hvilket konkret fokus du ønsker til næste træning.

Download mentaltræningsøvelsen her: Træningsevaluering

Mentaltræningsøvelse: Kontrol

I en hård præstationskultur hvor du bliver bedømt på dine præstationer er det let at miste sit fokus. Når du bekymrer dig handler det oftest om ting, der ligger uden for din egen kontrol.

Ønsker du at træne din mentale styrke er det en god start at lære at refokusere når du begynder at give fokus til det, der ligger uden for din kontrol.

Download mentaltræningsøvelsen og lad dig inspirere til hvilke punkter, du bør fokusere på: kontrol

Træn dig selv i at refokusere og vende tilbage til ting, der er inden for kontrol når du mister dit fokus.

Kontakt mig

Succes med mentaltræning

Jeg foreslår altid, at vi tager en uforpligtende snak omkring hvordan jeg kan hjælpe dig.

Mentaltræningsøvelse: Mål for ugen

Der er en markant større sandsynlighed for at udvikle dig og nå dine mål hvis du rent faktisk skriver dem ned.

Download mentaltræningsøvelsen og skriv hver uge dine mål for ugen ned: Mål for ugen

Mentaltræningsøvelse: Sportshjulet

Er det tid til at tage en status på hvordan det går og hvordan du har det med din sport?

Så download mentaltræningsøvelsen og følg guiden herunder for at evaluere: Sportshjulet

Byt evt. områderne ud med noget andet, hvis de ikke passer til dig.

Hvor tilfreds er du med de områder, der har haft en direkte effekt på din præstation?

Besvar spørgsmålene på en skala fra 1-10:

1. Hvor tilfreds er du med det enkelte område i 2021?

2. Hvor mange tankeressourcer har du brugt på det enkelte område?

3. Hvor stor har din indsats været på det enkelte område?

Ønsker du herefter at sætte nye mål og indsatsområder kan du læse hvordan her

Kontakt mig

Stærk mentalt og sportsligt

Jeg foreslår altid, at vi tager en uforpligtende snak omkring hvordan jeg kan hjælpe dig.