Laursen Coaching

3 øvelser til et positivt fokus

Et negativt mindset giver tunge følelser og gør det svært at spille og agere frit og intuitivt. Så vil du ikke gerne blive bedre til at tænke og fokusere på det positive?

Men, det er jo ikke ´bare at tænke positivt”. Hvis du har forsøgt utallige gange men altid ender ved dit udgangspunkt uden at have knækket koden, så står du bestemt ikke alene.

Hvordan er din mentale form?

Hvis du ikke er vant til at løbetræne, så forventer du ikke at kunne udføre et marathon inden for en uge. Men hvorfor forventer så mange, at man kan ændre sine tanker på én uge? Og hvorfor giver så mange op før de knapt nok er kommet i gang?

Måske fordi det at tænke positivt ofte bliver omtalt som noget, man kan opnå ved at læse en bog eller se en motiverende video. Du bliver ikke en dygtig løber, fodboldspiller, svømmer eller andet ved bare at have baggrundsviden. Du skal træne det i praksis. Konceptet er præcis det samme for din mentale form – der er ingen vej udenom.

Så start med at beslutte hvor vigtigt det er for dig. Hvis du ikke er villig til at træne kan du lige så godt sænke dit ambitionsniveau og acceptere din mentale form som den er. Ellers vil du altid opleve en form for utilstrækkelighed.

Hvis du er villig til at gøre en indsats, så læs videre og få 3 øvelser til at træne dit positive fokus.

Tobias Ellebæk
Håndbold

“Gennem samtaler og professionelle fremgangsmetoder har Kathrine højnet mit mentale niveau og fokus. Kathrine står altid til rådighed og er specielt god til at finde frem til hvor der kan optimeres eller rettes til for, at min præstation bliver endnu bedre. Man kan tydeligt mærke, at hun brænder for at gøre mig bedre, lige så meget som mig selv. Stor anbefaling herfra!”

Øvelse 1: Grønt fokus

Dine tanker og dit sprog sætter gang i forskellige hjerneprocesser og har direkte indflydelse på din evne til at være positiv. For at holde det simpelt og relevant ift din sport deler jeg det ind i to processer; den røde og den grønne.

Dit røde center i hjernen (amygdala) repræsenterer negative tanker og følelser imens dit grønne center i hjernen (hippocampus) repræsenterer positive tanker og følelser. Det er dine tanker der skaber dine følelser og styrer dine handlinger, så det er vigtigt at være opmærksom på hvilken “farve” du er.

Rødt eksempel: På vej til kamp minder jeg mig selv om, at jeg ikke må lave så mange fejl. Jeg er nervøs og vil så gerne undgå fejlafleveringer. Under kampen kommer jeg til at lave en dårlig aflevering og siger til mig sig, at det er okay at lave fejl. Nu er det vigtigt, at jeg ikke bliver bange for at få bolden.

En meget klassisk tankegang, men som desværre kun spænder ben. Intentionen er god! Udfordringen er, at hjernen ikke forstår negative fortegn såsom “ikke”. Hjernens opgave er ikke at regne ud hvad du egentlig mener. Hjernens opgave er, at give dig mere af det, du fokuserer på.. Altså fejl, fejlafleveringer, fejl (igen) og blive bange for at få bolden.

Det er jo ikke så hensigtsmæssigt. Så lad os prøve at vende den om til hvad du VIL i stedet for IKKE VIL.

Grønt eksempel: På vej til kamp minder jeg mig selv om, at jeg vil ind og spille frit. Jeg er spændt og vil så gerne ind og spille mit spil. Under kampen kommer jeg til at lave en dårlig aflevering og siger til mig sig, at jeg skal fokusere på næste bold. Nu er det vigtigt, at jeg bliver ved med at spille mit spil.

Ved at tænke på denne måde vil du opleve mere flow, tage flere chancer og få en større tro på dig selv.

Din træning er, at sætte dig et bevidst grønt fokus før hver træning og kamp – både i forhold til dit mål, det du konkret vil gøre og det du vil tænke. Tag evt. udgangspunkt i mit eksempel ovenfor.

Er det så let? Nej, men det er nok den vigtigste start. For at få succes skal du være bevidst om næste trin.

Øvelse 2: Brug din langsomme hjerne

Du har en langsom og en hurtig hjerne. På en helt normal dag ligger 90% af din aktivitet i din hurtige hjerne, din autopilot. Her forsøger hjernen at spare energi ved gentagelser, hastighed over grundighed, forenkle og automatisere. “Det har jeg prøvet før, så jeg gør/tænker/føler som jeg plejer.”

Det vil sige, at hvis du er vant til at fokusere rødt, så er det overhovedet ikke nok, at du bare gør dig bevidst om at tænke grønt. Du skal tage kampen op med den hurtige hjerne ved at vænne dig til i en overgangsfase at benytte din langsomme hjerne langt oftere. Du kan også kalde den din beslutsomme hjerne – det sted, hvor det er grundighed over hastighed.

Din træning er, at være meget beslutsom før, under og efter træning og kamp i forhold til at du VIL det her. Så selvom det er svært, er du villig til at standse op, nulstille og finde dit fokus fra trin 1 påny. Måske rigtig mange gange i løbet af bare 90 minutter.

Inden vi går til trin 3 vil jeg minde dig om marathon-eksemplet længere oppe. Tag udgangspunkt i din mentale form når du sætter mål og forventninger. Ved at sætte urimeligt høje forventninger sikrer du at rød vinder igen.. Et godt mål at starte med kan være, at du vil være bedre til at fokusere grønt.

Øvelse 3: Evaluer løbende

Min tilgang er, at vi træner det her. Så vi må også evaluere. Både for at blive opmærksom på hvad der er svært/hvornår det er svært, men også få at få øje på dine små fremskridt; den største motivation til at fortsætte selv når det virker umuligt. For det er ikke umuligt, det er bare en svær sport at blive god til over natten. Hav tålmodighed..

Din træning er, at evaluere konstruktivt og objektivt efter hver træning og kamp på hvad der kunne have været bedre og hvad du lykkedes godt med. Sammenlign efter et par uger og se om du har brug for at have noget bestemt i fokus – og fortsæt dette arbejde i en lang periode.

Det ér svært at lave 3 trin som vil føre alle til succes da det først og fremmest ikke er skræddersyet og at jeg ikke holder dig i ørerne løbende. Men udfører du de tre trin kontinuerligt, så vil der ske forandringer.
Læs mere om mentaltræning med mig her.

Kontakt mig

Succes med mentaltræning

Jeg foreslår altid, at vi tager en uforpligtende snak omkring hvordan jeg kan hjælpe dig.