Laursen Coaching

Sådan laver du en effektiv målsætning

I denne artikel lærer du at sætte mål og lave indsatsområder, som hjælper dig til succes.

Hvorfor sætte mål?

Når du har et konkret mål at arbejde hen imod holder du fokus “på bolden”. Og når du har noget (motiverende) at stræbe efter er du mere villig og dedikeret til det hårde arbejde, tiden det kræver og perioderne med modgang.

Det rigtige mål driver og motiverer dig. Men har du ingen mål eller er målet overfladisk og ukonkret vil selv det mindste kunne slå dig ud og din indsats blive dalende.

Trin 1. Hvad er dit slutmål?

Det første vi skal slå fast er: hvad er din ultimative drøm eller ambition, som du vil opnå? Dit slutmål skal være positivt, målbart og drive dig til at yde en indsats.

Dette mål er din slutdestination, men bør ikke være dit primære fokus. Hvis du er for fokuseret på selve resultatet bliver du nemt påvirket (negativt) af ting, der er uden for din kontrol. Det er meget mere relevant for din udvikling, at du har en detaljeret plan over hvordan du når dit slutmål.

Eksempel på et slutmål: Blive topscorer i ligaen i næste sæson

Hvis du har mere end ét slutmål bør du beslutte hvilket, der er vigtigst for dig at nå nu eller hvilket, der motiverer dig mest.
Frederik Hede
Boksning
Mentaltræning sport boksning Aarhus
“Vælger du Kathrine som din mentaltræner får du en coach, der går 100% ind i det og vil dig det bedste. Kathrine er skarp og meget kompetent og har hjulpet med mig at udvikle mit mindset og mine fokuspunkter. Kæmpe high five herfra”

Trin 2. Sæt delmål som udvikler dig

Dine delmål er de udviklingstrin, der er nødvendige for at indfri dit slutmål.

Lav en tidslinje fra nu og frem til dit slutmål og udfyld den med delmål. Hvad bliver du nødt til at udvikle for at nå dit mål? Det kan være både teknisk, fysisk, taktisk og mentalt.

Alle dine delmål skal være inden for din egen kontrol og må derfor ikke afhænge af ydre omstændigheder. Nu er du ved at lave en plan, der får dig fra at drømme til at handle. Tjek at alle dine delmål på din tidslinje er specifikke, målbare, motiverende, realistisk og tidsbestemt.

Eksempler på delmål:
– Forbedre afslutninger med mit venstreben
– Blive hurtigere på de første meter
– Forbedre mit hovedspil
– Retningsbestemte førstegangsberøringer

Trin 3. Handling bag dine delmål

Hvilke konkrete fokuspunkter skal du have under hvert af dine delmål? Altså, hvordan skal du eksempelvis forbedre dine afslutninger med dit venstreben.

Dine fokuspunkter skal ligesom delmålene være inden for din egen kontrol. Når vi taler udvikling bør fokus altid ligge på processen for bedre koncentration og mindre frustration – og så kan du hente motivation i dit slutmål.

Succes kommer ikke fra den ene dag til den anden. Vil du nå dit slutmål? Så må du arbejde hårdt og være disciplineret når motivationen svigter. Hold dig til din tidslinje og dediker dig til den.

Eksempler på fokuspunkter til delmålet “forbedre afslutninger med mit venstre ben”
– Øve afslutninger med venstre 10 minutter efter træning tre gange i ugen
– Spænd venstre fod før, under og efter spark
– Placer støtteben korrekt
– Visualiser afslutninger med venstre før træning/kamp
Der er ingen garanti for at du når dit slutmål. Men handler du kontinuerligt på din tidsplan med delmål og fokuspunkter er der garanti for, at du udvikler dig; sportsligt og mentalt.

Læs mere om mentaltræning med mig her