DRØMMER DU? ELLER ER DU BANGE FOR AT BLIVE SKUFFET?

juni 05, 2017
laursencoaching

For en måned siden stod jeg i et lækkert udendørs undervisningslokale i Thailand med bølgerne i baggrunden og solen som min største modstander. 24 danske højskoleelever svedte og ville ud i solen, bade og opleve Koh Tao. Men nej, foran dem ventede dagens 5 timers ”Selvudvikling og kommunikation” med mig. Trods elevernes store engagement hver eneste dag, er det vist kun realistisk at være bevidst om, at det kræver en ekstra indsats som underviser, at holde deres fokus på undervisningen.

”I dag skal vi arbejde med jeres drømme”… og dét delte vandene. Den ene del af holdet reagerede med begejstring og glæde over, at der var sat tid af til noget, de virkelig godt kan lide, men faktisk aldrig tager sig tiden til. Den anden del af holdet havde tydeligvis modstand på opgaven og nogle sagde sågår, at de aldrig drømmer. Jeg blev nysgerrig og spurgte ind til hvorfor. Svaret var det samme, som jeg altid får. De er bange for at blive skuffet hvis drømmene ikke bliver til virkelighed.

Men det er ikke drømmene der skuffer. Det er de forventninger du har til dine drømme. Når vi oplever skuffelse er det fordi vi havde forventninger til en given situation, der ikke blev indfriet. Det kan være forventninger til andre mennesker, resultatet af nogle handlinger eller håb om fremtiden. Alle disse ting er noget, der er uden for din kontrol. Det du kan gøre noget ved er dine tanker, følelser og handlinger – og når du agerer ud fra dette får du indflydelse på dit resultat. Men du kan aldrig få kontrol over det.

Og lad os da bare lege med tanken om, at du alligevel bliver skuffet. Du havde jo håbet rigtig meget. Og så går jeg altså også ud fra, at du har gjort noget aktivt for at gøre din drøm til virkelighed. Det er i hvert fald lidt dumt, at gå og snakke en masse om noget du drømmer om, vælge ikke at handle på det og alligevel blive skuffet. Nå, du har kæmpet, du har håbet, du kunne ikke have gjort mere – og alligevel står du tilbage med en stor og tung følelse i kroppen af skuffelse. Og hvad så? Altså, og hvad så, at du er skuffet? Ja det er træls.. Men hvad er alternativet – at du aldrig havde prøvet?

Når du drømmer forestiller du dig et scenarie der beskriver dit liv, når drømmen er gået i opfyldelse. Det er tanker. Du ved jo faktisk ikke hvordan det ville være – der er stadig en masse ting, der er uden for din kontrol og som vil få indflydelse på det. Kender du det med, at det ofte er hele rejsen mod det vi gerne vil, der giver et større kick end når du så endelig har det? Det er selvfølgelig ikke altid sådan. Men min pointe er, at du bliver skuffet over et scenarie, der jo faktisk kun eksisterer i dine tanker – i stedet for at give dig selv en high five for at have prøvet og for at være kommet meget længere end da du startede. Nye muligheder opstår.

Du må gerne have forventninger. Men begræns dem til det, der er inden for din kontrol: dine tanker, følelser og handlinger. Og vær realistisk i forhold til dine forventinger – du præsterer ikke bedre ved at have tornhøje forventninger. Tværtimod kan de begrænse dine ressourcer fordi du bliver presset. Hvis du er bange for, at dine drømme skuffer dig – så prøv at blive bevidst om dine forventninger i stedet. Kan de justeres, så de bliver en bedre støtte for dig?

SE MED I MORGEN.. Tirsdag kommer min video ”Er du drømmer eller realist?” – følg med på bloggen eller YouTube.

FÅ TIPS.. på torsdag kan du i mit nyhedsbrev få tips til hvordan du kan give plads til kreativiteten og lade drømmene fylde. Jeg guider dig til en brainstorm over drømmene i dit liv.

Online mentorforløb.. Ønsker du støtte og sparring i din udvikling? Så er et online mentorforløb måske noget for dig. Send mig en mail på info@laursencoaching.dk – så taler vi om hvordan jeg bedst muligt kan hjælpe dig.

– Kathrine

IMG_8460_SH

No comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *