TO SKRIDT TILBAGE KAN VÆRE VEJEN FREM

oktober 18, 2016
laursencoaching

 

Det handler om at vinde, at dygtiggøre sig og vise, hvad vi kan. Vi bliver anerkendt for det, vi gør og ikke for dem, vi er – groft sagt. Og det starter allerede i skolen, hvor vi får belønning, når vi dygtiggør os. Det er der ikke nødvendigvis noget galt i, men lærer vi samtidig at være menneskelige? At kommunikere med hinanden, at det er okay ikke altid at være okay osv.?

Det er ikke et problem, at vi vil vinde, dygtiggøre os og vise, hvad vi kan – problemet opstår, hvis vi tror, at det er resultaterne, der definerer os som mennesker. Hvis vi tror det, så er sejren jo netop altafgørende! Men når vi ved, at vi på trods af nederlag er gode nok, så lærer vi af netop de nederlag – i stedet for at slå os selv i hovedet.

Der er ingen tvivl om, at jeg elsker at vinde – har du læst sidste blog ´konkurrencemenneske på godt og ondt´? –, og hvorfor? Jeg elsker at vinde, fordi jeg elsker udvikling, og fordi jeg vil lære, hvordan jeg kan optimere mine præstationer. Hvis jeg vil følge og optimere min udvikling, må jeg nødvendigvis vide, hvad jeg skal kigge efter. Desuden bruger jeg tid på at evaluere mine handlinger; når jeg forbedrer handlingerne, giver jeg mig selv de bedste rammer for at skabe endnu bedre resultater.

Hvis vi derimod bliver fanget i resultatet og fokuserer på hvor vigtigt, det er, at vi når derhen, glemmer vi ofte processen og handlingerne lige nu og her. Det vil ofte betyde, at vi reagerer hektisk og forkrampet, når vi møder modstand; vi kommer ubevidst til at tænke og handle tunnelsynet. I stedet vil det optimale i udfordrende situationer være at træde to skridt tilbage for at få et overblik over, hvad der egentlig kræves lige nu. Det kan sagtens være, at det er det samme, som du instinktivt ville have gjort – men ved lige at tage luften ud af ballonen giver du dig selv det fokus, der kræves, hvis du vil skabe langvarige og gode resultater.

Der vil være sejre og nederlag. Nogle gange stresser vi så meget over at skulle sejre, at vi ikke ser det, vi skal lære. Det, som skaber langsigtede resultater. For det handler ikke altid udelukkende om at vinde eller tabe – det handler om ikke at give op, om hvordan vi vinder efter et nederlag og om hvordan, vi bliver ved med at vinde, selvom vi også vandt sidst.

Dem med størst succes er ikke dem, som aldrig fejler. Det er dem, der bruger fejl til at finde vejen til succes.

img_8684_sh

No comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *