FOKUSERER DU PÅ DET, DU IKKE KAN KONTROLLERE?

april 16, 2018
laursencoaching

Overtænker du? Bekymrer du dig meget? Har du svært ved at slippe kontrollen? Så har du sikkert før hørt, at du bare skal lade være – og jeg er sikker på, at du også har fortalt det til dig selv masser af gange: “jeg skal bare lade være med at tænke så meget over tingene”.

Det er så simpelt at sige, og så svært at gøre.

Begår du samme fejl som mange andre og som faktisk er lidt spild af tid? Hvis du slår dig selv i hovedet med hvor dumt det er, at du overtænker og bekymrer dig så ændrer det altså ikke meget. Hvordan skal det hjælpe dig og ændre dit mønster? Du fodrer blot dit gamle mønster ved at gøre det samme igen: overtænke, at du overtænker.

Vi er alle forskellige – nogle er mere sensitive end andre og nogle tænker mere over tingene end andre. Det behøver ikke at være et problem eller en stopklods så snart du lærer at kontrollere dine tanker i stedet for at dine tankter kontrollerer dig.

Først og fremmest må du anerkende, at du bruger så mange tanke-ressourcer fordi du tror, at det hjælper dig med at opnå det resultat, du ønsker – eller undgå det, du ikke ønsker. Og så er det sikkert også blevet en vane for dig, som ender med at kontrollere dit mindset uden at du er opmærksom på det.

Du forsøger at kontrollere og analysere de ting, du alligevel ikke kan kontrollere: fortiden, fremtiden samt andres tanker, følelser og handlinger. Når dit fokus er på det, som du ikke kan kontrollere bliver du handlingslammet og samtidig afhængig af disse elementer, som du ikke kan kontrollere.

Det, der til gengæld hjælper dig med at opnå det resultat du ønsker, er at fokusere på det, der er inden for din kontrol. Husk at selve resultatet stadig er uden for din kontrol, men ved at fokusere på dine egne tanker, følelser og handlinger har du de bedste forudsætninger for at påvirke slutresultatet i den retning, du ønsker.

Du må acceptere, at du ikke kan kontrollere men kun påvirke. Og du må lære at din udvikling og proces på den lange bane er mere interessant end et resultat, der kun varer et øjeblik inden du arbejder videre mod næste resultat.

Det er ikke nemt at stoppe tanker, og det er et emne jeg arbejder med mange af mine klienter omkring. For det har indflydelse på dine følelser og handlinger og dermed dine resultater og måden du skaber disse på. For at opsummere: dine tanker påvirker dine følelser, som påvirker dine handlinger.

Der er ikke noget quick-fix på dette. Du må træne hvis du vil blive bedre – præcis som det er med alt andet. Spørgsmålet er ikke om det overhovedet kan lade sig gøre at ændre dit tankemønster. Spørgsmålet er hvor meget du brænder for at ændre det og om du vil starte allerede nu med at træne? Det gode ved mentaltræning er, at du kan træne det alle steder.

Første træningsopgave og værktøj jeg vil give dig er: kontrolcirklen.  Bliv opmærksom på dit tankemønster; hvor ofte bruger du ressourcer på at fokusere på det, du ikke kan kontrollere (fortiden, fremtiden og andres tanker, følelser og handlinger)? Øv dig i at finde styrke i at vende dit fokus mod din kerne og det, du faktisk kan kontrollere (dine egne tanker, følelser og handlinger). Det handler ikke om, at du ikke må tænke i den yderste cirkel – det handler om at træne dig selv i at skifte dit fokus når du bliver opmærksom på det. Og se så den effekt det har på dine følelser, når du ændrer dit fokus.

God fornøjelse.

www.kevinmuenkel.de

No comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *