GLEM ALT OM JA- OG NEJ-HATTE

marts 21, 2016
laursencoaching

Grøn hold siger ”Kom nu, tag ja-hatten på” mens rød hold siger ”Tag nej-hatten på og stop med at mærke efter”. Måske, at det umiddelbart ligner, at grøn hold er optimisterne og rød hold er de lidt mere pessimistiske? Der kan måske være lidt om det, men jeg tror nu ikke, at det nødvendigvis hænger sådan sammen.

Det grønne hold interesserer sig måske endda for selvudvikling og for hvordan, at de kan leve et positivt liv, der giver mening og har sammenhæng mellem den enkeltes indre værdier og det, som de beskæftiger sig med. Det røde hold har måske aldrig – eller måske har de fået nok – fundet den store mening i at søge ind i sig selv og stille de helt store spørgsmål omkring både livet og sig selv.

Så er der også det gule hold. For dem er det ikke enten/eller og alt-eller-intet tankegangen som gælder; for dem er det mere situationsbestemt hvad enten det er ja- eller nej-hatten, som de finder frem. Selvfølgelig vil nogle spillere have en større tendens til det ene eller det andet – det kan også være, at du kan genkende dig selv i at være et ”ja-menneske” eller ”nej-menneske”? Læs mere om det her.

Personligt synes jeg, at hele diskussionen om ja- og nej-hatte og om hvorvidt selvudvikling er godt eller skidt er stukket lidt af. Med det mener jeg, at vi glemmer, at det gule hold – altså mellemvejen – også er en mulighed!

Så, er selvudvikling godt eller skidt? Det er vel med selvudvikling som med så meget andet; hvis noget bliver ekstremt er det sjældent sådan rigtig godt (det gælder både kost, motion, arbejde osv.). Udfordringen i det ekstreme kan være hvis vi er i en konstant søgen på at finde os selv og i en konstant søgen på at finde meningen med livet – så går vi nemlig glip af selve livet, som er lige nu og her samt muligheden for, at skabe det liv, som vi virkelig ønsker at leve.

Er selvudvikling egoistisk? Måske hvis det bliver så ekstremt, at jeg kun tænker på mig selv. Men der er stor forskel på kun at tænke på sig selv og så at sætte sig selv først. Du finder masser af egoister på både det grønne og det røde hold eftersom det snarere er ja- og nej-hatten, som er i fokus end det er det enkelte menneske. Når du sætter dig selv først, er du i stand til at mærke efter hvad der er rigtigt for dig og ikke lader dig styre af andres forventninger – du har lært at lytte til dig selv og til hvornår du skal låne fra det grønne og det røde hold. Og når du kan lytte til dig selv, kan du også lytte til andre og deres ønsker – det er, i min optik, dem, som ikke dømmer dig og dem som det føles mest frit at omgås.

Er selvudvikling for alle? Nej, det tror jeg da ikke – det ville næsten være underligt. For igen, det er som med både kost, motion, arbejde, kærester etc.; vi vil ikke alle sammen det samme og vi synes ikke alle sammen det samme. For nogle er selvudvikling det rigtige igennem hele livet, for andre i perioder af livet, og andre finder aldrig den store interesse i det.

– Kathrine

IMG_2980_SH-1024x683_10

No comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *